Városi parkok Vilniusban

Városi parkok

A térképen a városi parkok láthatók (nem teljes lista)
parkas (park), sodai (kert), skveras ( kiszögelés, kis tér)
Vilnius területén bármerre megyünk parkokkal, ligetekkel, erdő-részletekkel találkozunk. Mint azt már leírtam, Vilnius olyan mintha egy erdő közepén néhány házat felépítettek volna. 
A város csak 20% beépített terület, a többi erdős, parkosított terület, vagy folyó, patak, tó vagy láp. 

Séta- és kerékpárút egy parkban
A városi parkok ismertető jele, hogy a város területén pihenésre, kikapcsolódásra kialakított parkosított terület, bárki számára szabadon (ingyenesen) látogatható. Ezeken kívül számos regionális nemzeti park, és védett terület és ingyenesen nem látogatható terület létezik, amelyekről  másik bejegyzéseben írok.
--

Bernardinų parkas



A belváros része a Bernardinų park, a Vilnia folyó kanyarulatában fekszik, könnyen megközelíthető a Katedrális térről,  a Szent Anna templomtól, de  Užupis-ból is. Az útikönyvekben szerepel mint kiemelt látnivaló.

Vilnia folyó a park határán

Kolostor


A 9 hektáros park területén eredetileg egy pogány szent tölgyfa állt, amit a kereszténység terjedésével 1469-ban kivágtak, mint minden tölgyet. IV. Jagelion (IV. Kázmér) meghívta a Bencés rend szerzeteseit, akik létrehozták a parkot,  botanikus kertet alakítottak ki és  kolostort építettek.

1864-ben az orosz cár kormány bezárta a kertet, de 20 év múlva a városlakók visszafoglalták. 

A bejáratnál látható fénykép



A II. Világháborúban a kert elpusztult, de a szovjet időszakban rekonstruálták és Jaunimo szoda (Fiatalok kertje) néven megnyitották. 2013 óta újra az óváros egyik látványossága.

A parkba érve azonnal egy Vilniusra jellemző műalkotás áll, amit a fiatalok gyakran ki is próbálnak.

A botanikus kert ma is megtalálható, bár tavasszal még nem élvezhető a gyűjtemény sokasága.



A széles sétaúton elindulva járhatjuk be a parkot.

A parkban a központ egy szökőkút ami nyáron színes fényekben játszik, zenei aláfestéssel.

                      
Téli pihenő


A park tervezői gondoltak az idősebbekre sakk asztalokkal, a természet szeretőkre  a folyóparttal, 


 

a gyerekekre a játszótérrel,


és a pihenni vágyókra, padokkal.

A Holland nagykövetség ajándéka a pihenő pad.

Még néhány kép a parkról




A tavaszi virágokkal búcsúzunk a parktól.

lllllllllll

Kalnų parkas

Hegyvidéki park


A Kalnų parkról leírás itt található

lllllllllll

Pasakų parkas

 (Mesés park)
Laisvés sugárút mentén található Pasakų park története nem túl régi és nem vidám.1987-ben adták át a parkot, fából készült mese motívumokkal és mitológiai szobrokkal díszítve. Nincs az útikönyvekben.                                               
1990 után a parkot elhanyagolták,a gyermekközpontú területet hajléktalanok népesítették be, vandálok tették tönkre a szobrokat. Lovasrendőrök segítségével tisztították meg a fenyves borította területet.



2003-ban kezdték meg a park revitalizálását.


2019. januárjától esténként, a hótakaróra, vagy zöld fűre multimédiás vetítés látható 10 helyszínen,  Vilniushoz kapcsolódó valódi és legendás karakterekről. Ezek között többek között Vasfarkas, Baziliszkus, Szent Kazimír és mások. A vetítés helyszíneit a történetet litván és angol nyelven leíró táblák jelzik.
Sajnos a terület ma is rendezetlen képet mutat, délelőtti napsütésben több anyuka tolja gyermekét babakocsiban a fenyves nyújtotta jó levegőn.t

A fa szobrokból néhányat nézzünk meg.
Mindaugas

A park kereke

Néha lépcsőt is kell mászni



lllllllllll

Misionierių soda

és a

Kūdrų parkas

Užupis határán a Vilnia folyón innen található a Kūdrų (Tőzeg) park, illetve a Maironio út másik oldalán a Missionárius kert. Bár történelmileg e két terület összefolyik.


A terület bemutatását az Úr felemelkedése, vagy  Misionierių (Misszionárius) templomnál kezdhetjük a Subačiaus utcában. A templom sajnos zárva, felújítására a jövőben kerül sor. A templomhoz kapcsolódó kolostor kertjében a Misszionáriusok gazdálkodtak, a szóban forgó park(ok) területén. 
Ezen a területen források találhatók, (természetesen Misszionárius források),  

Az 1800-as években a Misszionárius forrásaitól a vizet a Užupis-medencébe vitték , egy nyilvános kútba, ez meghatározó volt a mai terület kialakításához.
Ha az úton továbbmegyünk,Subačius kilátóhelyről nem csak a parkot csodálhatjuk, hanem a város panorámájában is gyönyörködhetünk, majd 10 templom tornyát láthatjuk innen.


A Misszionárius kert egy része, a templom mellett lezárt és elhanyagolt, de alatta a meredek dombot télen ellepik a szánkózók, hó hiányában a kutya sétáltatók.                                                      
   
Innen láthatjuk a városfal bástyáját és a Vilnia folyót.
A domb aljában parkoló van kialakítva (a környéken a legolcsóbb).
l

Kūdrų park
Ha átmegyünk a Maironio úton, lehetőleg a zebrán, mert jelentős az autó forgalom, Kūdrų parkba érünk. Ez korábban a szemét, a gyomok és a cserjések helye volt, de a városvezetés időnként tervez, így most szép parkot láthatunk.
A területen három tó van amelyek a források táplálnak, vizük pedig a Vilnia folyóba jut.


Néhány téli kép


Az egyik forrás

Az új fa-telepítés




Madáretető
llllllll

Reformatų skveras

Református kert

A Pylimo úton a felújítás alatt álló Református  templommal szemben találjuk a szintén felújítás alatt álló Református parkot.

1640-ben Litvánia nagyhercegének  rendeletével a kálvinistákat a városfalon kívülre telepítettékA Pylimo utca nyugati részén saját temetőt állítottak fel, és ott építették az első fából készült templomot. 1731-ben a temetőt meg kellett szüntetni és a Tauro-hegyre telepítették.
A felújításra váró parkot védő palánk sor
A tér a szovjet időszak utolsó évtizedében alakult, a volt református temető helyén. Ekkor  Pylimo utcát Komszomol utcának hívták, a templomban a Krónika mozi üzemelt. Állt itt Szovjet partizán emlékmű és vannak földalatti bunkerek.


 A park képe a felújítás megkezdése előtt.

lllllllllllllllll

Ozo Parkas


Az Ozo park, vagy négy tó park egy geológiai természeti emlék, bár benőtték a környékét a házak, a terület fontos tudomány történeti emlék.
 A geológiai természeti műemlék, a közel 9 hektáros park megőrizte az utolsó jégkorszak tórendszerét, amely a régi gleccser-szakadék területe.


Ha az Ozas bevásárló központban van dolgunk, vagy a legnagyobb Siemens Arénában nézett szurkolt egy jó kosár-meccsen,  vagy a Vichy Vandens Parkas-ban (Vízi park) csúszott az óriáscsúzdákon, akkor érdemes meglátogatni az Ozo parkot, de vigye magával a frizbijét is.



Siemens Arena
A park a vízimadarak kedvenc helye, de a salakos utak alkalmasak futásra, a hatalmas füves területen focizni lehet, vagy a kosár pályán játszani, vagy csak sütkérezni a napon, és nézni a vízfelületeket.


De nézzünk néhány képet a parkról.








 




A park kijelölt 9 lyukas Frisbee-golf pálya 
Jó frizbizést!


llllllll

Vingio parkas






A Vindis park legnagyobb városi park (163 ha), és a leglátogatottabb is.
A park meglátogatása autóval, vagy tömegközlekedési eszközzel célszerű

A park története olyan hosszú, hogy érdemes a Vingio parkról itt olvasni.

A park a Neris folyó kanyarulatában fekszik, így három oldalról a Neris határolja, megközelíteni a Gelezinio Vilko út felől lehet, vagy a Zverinas gyaloghídon keresztül a Neris felett.
A park központi része az estrada vagy anfiteátrum, szabadtéri színpad épülete, a nagy betonozott és  füves területtel. 

Ez koncerteknek, egyéb rendezvényeknek ad helyet. Az épületben edzőterem és egyéb sportolási lehetőségek vannak.


A tisztás körül fenyőerdő található, amelyben kerékpárosok, sétálók részére kialakított utak vannak. Egy-egy asztalnál családi piknik a napi program a séta után
 De kávézó -  falatozó is várja a vendégeket.

A széles úton sétálva eljuthatunk a park eldugottabb szegleteihez is.
Ez a kilenc méteres orsó alakú szobor a litván egységnek a világban, az életfa motívuma által dominált szimbóluma.

A park egyik szegletében egy klasszikus kápolna és egy német katonák temetője található.
A Natalia Repnina kápolna-mauzóleum
A német hősök emlékköve

Magyar vonatkozás!
Zelei József 2015-ben elhelyezett a kápolna tövében egy keresztet az I. Világháborús hősök emlékére Kétkeréken a nagyvilágban keretében.

llllllll

Santuokų rūmų parkas

 Házasságkötő palota parkja

A park önmagában nem túl látványos, a története annál bonyolultabb.


A Házasságkötő palota
Fiatal pár gyermekükkel
A szobor a Házasságkötö palota hangulatával harmonizál.
A terület az állandóan kitelepített evangélikus temető egyik régi helyszíne. A temetőt már megszüntették, így más célt szolgál a park.
1806-ban kezdődött a temetés, evangélikus temetőként, majd 1830-tól reformátusok temetkezési helyévé is vált. A temetőt magas kőkerítés vette körül egy szép kovácsoltvas kapuval, sajnos már csak a kerítés töredéke látható. Ez volt Vilnius egyetlen klasszicista stílusban tervezett temetője. Több mauzóleum állt ezen a helyen de csak egy maradt meg  F. Niškovskis kápolna-mauzóleuma. (ma raktár)
A kápolna-mauzóleum
1958-ban a temetőt lezárták a Tauro-hegyen épülő Szakszervezeti Palota miatt. 1962-ben a temetőt eltörölték. Több híresség emlékművét Rasų temetőbe helyezték át.1973-án a Házassági Palota építése miatt a megmaradt sírokat is eltüntették és a területet parkosították

A kőkerítés maradványa



A környékről bővebben ide kattintva olvashatunk!


Sapiegu kastélypark

A 17. században alakult ki a Sapiegos park, egy híres litván nemes barokk kastélya körül. 
Ma technoparkként működik




A majom fejlődése






A sapiegu-kastelyparkról itt található bővebb leírás


llllllll


Ukrainos skveras

Ukrán tér
2017-ben nevezték el azt a területet Ukrán térnek, amely a Piac-csarnokkal szemben, Bazilijon, az Arkliai és a Visų Šventoji utcák kereszteződésében található. 

A tér reprezentálja a Litván-Ukrán erős kapcsolatot. A tér avatásán Poroshenko ukrán elnök vett részt. A téren Taras Shevchenko ukrán költő szobra áll, amely mellett helyezték el az emléktáblát.


Az Ukrán tér valójában két párhuzamos utca közötti terület, de a költő egyenest a szemben lévő háromszög alakú térre, a Lazdynų Pelėdos térre néz, ezért érdemes ezt is megnézni. 

 A tavaszi képeken nem látszik a szépen füvesített terület, a fák lombjai, de ezt képzeljük hozzá.

A tér központja az egymásra néző házaspár szobra.

Ezen a téren állt 100 évig a Szent József vőlegény  templom, Karmelita kolostor és a Baszk piac. Mindez a 1800-as évek végén tűnt el a föld felszínéről. 1906-ban építették fel a mai piacot, a park mellett.

De nézzünk körbe, amíg kipihenjük a piaci vásárlást egy padon. 
Szépen felújított homlokzatú épületeket látunk,

például a Hotel Jamaikát,
vagy felújításra váró homlokzatot,

egyetemi épületet,

valamint egy "ha tönkrement felépítjük újra" homlokzatot.

Az Egyetem épülete mellett találunk egy apró parkot, a

Idéjų sodas-t



az
 Ötlet kert-et

ahol a fiatalok tavasztól késő őszig készülhetnek vizsgáikra, vagy gondolataikat rendezhetik a padokon. 



llllllllllllllll


Vincas  Kudirka Square
és

Lukiškių aikštė

A Vincas  Kudirka tér a litvánok nagy büszkesége, hiszen Vincas  Kudirka nemzeti hős, költő, orvos és a Litván Nemzeti Himnusz szerzője és zeneszerzője, valamint Marx elveinek bírálója.


l

Lukiškių tér 


a Gedimino sugárút másik szimbólikus tere, sok esemény fűződik hozzá. 


A 17. és 19. évszázad között külvárosi terület volt. Egy a litván tatároknak fából készült mecsete és sírkertje volt itt. 1863-os januári orosz birodalom elleni felkelés leverésekor itt akasztották fel nyilvánosan a felkelőket. A tér a terror szimbóluma, hiszen a szemben lévő épület a KGB ház volt.
1953-ban Lenin tér lett Lenin szoborral, ami 1991-ben bontottak le és elszállították a Grutu parkba.

A terekről néhány részletet a Gedimino sugárút bemutatásánál írtam le.

Egy park, amely nem igazán a pihenésé, hanem a kora nyári látványé.

Sakurų parkas

(Japán cseresznyevirágzáskor  kell megnézni)
Sajnos cseresznye virágzáskor nem készítettem képet.
A park tulajdonképpen a Litván Nemzeti Galéria előkertje, Sugiharos japán diplomata emlékét őrzi, aki a II. Világháború alatt tevékenykedett Litvániában.

 Érdekessége, hogy a a park lejtőjén japán cseresznyefák állnak, melyek gyönyörű virágjával kápráztatja el az idelátogatókat.




 A parkban, illetve a Galéria előtt áll a Lány madarakkal szobor,








valamint innen érhetjük el a Nemzeti galériát. 





lllllll
A belvárosban találunk még egy teret, amit érdemes megnézni, ha a  Pilises gatvé-n sétálunk, ez a 

Konstantino Sivydo skveras (tér)



A tér érdekessége, hogy a Lengyel Nagkövetség a Francia Nagykövetség és az Olasz Kultúrális Intézet is itt található
A tér névadója egy litván író, nyelvész, a legelső író aki litván nyelven írt.


 Lengyelország ajándéka ezen a téren M. K Oginskio, lengyel politikus és főleg zeneszerző, akinek egy művét hallhatjuk az emlékére állított  kőlapból.


A tér egyik végében, ahol a volt Zsidó gettónegyed határa van, egy falfstményt láthatunk.




Ha kicsit távolabbi parkot is meg szeretnénk nézni, menjünk el a barokk 
 Sapiegu kastélypark-ba is.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Vilnius XII. Vilnius folyói és hídjai

Bevásárlás Vilniusban

Nézd meg Vilniust személyesen is!