Bevásárlás Vilniusban

Bevásárlás


Három féle látogató, turista létezik, az egyik aki azonnal megrohanja az üzleteket, a másik aki éhes, a harmadik, aki minden nevezetességet látni akar és csak hűtőmágnest keres. Szeretnék mindenki kedvére információt adni.


Alapellátás


Vilnius üzlethálózata minden igényt kielégít, szerintem Európa kirakata a keleti (orosz) régió felé. A helyi termékeken kívül az EU meghatározó termékei megtalálhatók, sokszor a lengyel kelet-európai elosztóhálozatban megismert termékekkel (is) találkozhatunk (pl. LIDL).
A város - és a nagyobb városok - alapellátásában a hazai Spar hálózathoz hasonlító üzletlánc a MAXIMA és a RIMI. Minden igényt kielégítően működik az IKI és a LIDL üzletlánc is.





 Válogatás nélkül, néhány kép az üzletekből

Ezek a bevásárló helyek 6-22 (kisebbek 7-től) óráig biztosan nyitva vannak hétfőtől szombatig, de a nagyobb üzletek vasárnap akár22 óráig is nyitva vannak, frekventált helyeken még akár 24 óráig. Pirosbetűs ünnepeken is általában 14 óráig vásárolhatunk.

Miután az üzletek alkohol készlete bőséges, figyelembe kell venni, hogy 21+1 nap éves kor alatt nem vásárolható alkoholos ital (előfordult, hogy a 0,0%-os sört sem kaphatta meg a fiatal) sőt még a hazánkban ismert kölyök pezsgőt, az üveg formája miatt sem forgalmazzák (2019), de ami a felnőttek számára információ, hogy hétfőtől szombatig 10-20 óráig, vasárnap 10-15 óráig adnak el alkoholos italt. Előfordult, hogy a hosszú sorbaállás miatt 15 óra 03 perckor kerül valaki sorra, de az alkohol terméket a pénztárgép már nem fogadta el.
Különös, hogy néhány kiemelt napon nem adnak el alkoholt, pl. 2018 szeptember 1-én a tanévnyitó napján volt alkohol tilalom.

Ami nagyon tetszik, hogy a gyerekeknek az üzletben ingyen elfogyasztató gyümölcs van kitéve.

Természetesen kisebb méretű boltokat is találunk város szerte, ahol elsősorban  pékárut de egyéb más terméket is találunk (sajtbolt, sörbolt, bor és dohánybolt)
Pékség, helyben fogyasztással is

Dohányárut a pénztárnál, vagy a boltok ügyfélszolgálatánál lehet vásárolni, de vannak szakosodott dohánytermék boltok is.

Bevásárló központok - Plázák

A belvárostól autóval 10- 15 perc alatt megközelíthetők (6-10 km), nyitott/vagy és zárt parkoló helyekkel rendelkeznek, általában 1-4 óra szabad parkolási lehetőséggel, hétvégén általában ingyenesen.
A fizetős rendszer rendszámfelismeréssel működik, az ingyenes időszak lejárta után a parkoló automatáknál rendszám alapján fizethetünk - bár a rendszám hasonló a litvánhoz 3 betű 3 szám - néhány karaktert nem ismer fel, ilyenkor jó valamilyen nyevtudás az autó kiváltásakor az automatán keresztül.

A  nagy bevásárló központok az OZAS, az AKROPOLIS, a PANORÁMA, GO9, CUP, és az EUROPA, utóbbi három a város közepén találhatók. Jelentős pénzköltési lehetőség még az OUTLET Park is. Mindegyikben a divat vezérelt üzletek találhatók. Az árak a hazaihoz hasonlóak, bár akció mindig van.







Papa - baba játszóhelyet is kialakítottak, kisvonat is megy, mindezt, hogy a gyerek az apukával elfoglalhassamagát, míg a hölgyvásárlók vásárolnak


A büfé sor
Ha megfájdul a fejünk akkor a város több pontján találunk jól felszerelt patikát.


Az angyalok a boltokban is vigyáznak ránk

Piac

Turgus

A város központban található a Piaccsarnok, a Hajnal-kaputól nem messze, amelyben zöldség, hús és haláru, pékáru mellett kávézó, kisebb vendéglátó helyek mellett ruhanemű is kapható.



A másik megközelíthető piac a Kálvária úton található, ahol a leginkább hétvégén zöldséget-gyümölcsöt, húst és halat, virágot minden mennyiségben vásárolhatunk. 





Vendéglátó helyek

Reggeli - kávézó

Kávézók, bárok reggel munkakezdés (8-9 óra) előtt nyitva vannak, különböző kávékkal, pékárukkal, hideg-meleg szendvicsekkel. A kávézók mindig tele vannak, nemzeti ital a kávé. Kapható műanyag pohárban elvitelre is. 
Ezeken a helyeken 11 óra előtt alkohol kiszolgálás nincs.
A litvánok nagy kávé fogyasztók, ezért a város tele van kávézókkal. Így este 10-ig biztosan találni nyitott kávézót.

Egy kávézó

Borravaló
Ha nem adsz, nem néznek rossz szemmel rád, de 1-2 euró nagyobb éttermi fogyasztásnál is elegendő, az 1-2 cent pedig - mert olyan kicsi, hogy meg sem látod - úgyis ott marad.

Ebéd - vacsora

Gyorséttermek: McDonalds,  KFC, HESBURGER, nem szeretném sorolni, a "vilnius gyorséttermek"-re kattintva található sokféle. Nem túl gyorsak, néha az étel kiadására kell sokat várni. Csak szükségmegoldásként ajánlom!
Talán ide sorolhatnám még a CILI PICA pizzázókat.

Éttermek:  A város minden pontján, a belvárosban lépten-nyomon található étterem. 
Javasolom, hogy keressék azokat a helyeket, amelyekben sokan vannak, lehet, hogy várni kell az asztalra, de biztosan megéri a sorbaállás. A litvánok szeretnek sorban állni, néha legfeljebb egy kicsit finoman előrébb lökik az embert, ha nem tömörül a sorban.
Nem szeretnék ajánlani éttermeket, de a további leírásokban előfordul egy-két étterem név, amelyekben bízni lehet.
A helyi konyhától a kínai konyháig megtalálható majdnem minden típusú hely.












A helyi ételekről később írok, de megjegyzem, hogy feltétlen meg kell kóstolni  a CEPELINAI -t (zeppelin) ami főtt gombóc hússal töltve, tejföllel leöntve és sült szalonna kockákkal, petrezselyemmel tálalva. Nevét az alakjáról kapta, valamint arról, hogy a főzés közben felemelkedik a vízben mint a Zeppelin léghajó.
CEPELINAI
 És a céklaleves



Šakotis (ágas), a legkedveltebb desszert Csak a frissen sütöttet ajánlom!
A már megjelent bejegyzéseim Vilniusról




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Vilnius XII. Vilnius folyói és hídjai

Nézd meg Vilniust személyesen is!