Vilnius Előszó


Vilnius a hőlégballonok, a gipsz-angyalkák, a templomok és a közlekedési káoszok földje,

de mást is rejteget!

"Vilniusban, ha egy utca egy kicsit egyenesebb, akkor feltétlenül lejtős, ha pedig sík, akkor görbe" 
De lehet görbe-lejtős is!

ELŐSZÓ

Vilniusba hozott a sors, több hónapja (2018 decembertől) próbálom felfedezni a várost, amely az ide érkezők számára maximum egy-két nap a balti körutazások során. Szeretném, ha ebből többet is be tudnék mutatni. Az első hónap után beleszerettem a városba. Bár nem élnék itt hátralévő életemben, de már eddig is szép emlékeim vannak a városról és az ország általam megismert területeiről. A koronavírus időszaka sajnos egy kicsit szürkébbé tette a hangulatot, de remélhetőleg ismét felpezsdül a város.(2020 november)

Vilnius Litvánia fővárosa, a három balti ország - Észtország, Lettország és Litvánia - közül talán magyarok számára legeldugottabb, Magyarországról nehezen megközelíthető terület, de a három balti főváros közül a magyar utazó számára talán Vilnius tűnhet a közép-kelet-európai térség jellegzetességeihez legközelebb állónak.
Akiknek az "átko"s időszakban megadatott, hogy a Szovjetúnió egyik eldugott, de legfejlettebb tagköztársaságba utazhasson, biztos, hogy jó emlékekkel beszél Vilniusról. A barok óváros, a zegzugos utcák az akkor még működő sörautómaták, és még sok minden élmény fűzheti a városhoz, ami azóta sokat változott.

Vilnius magyar szemmel élhető város. Az ideérkező magyarok azt mondják, hogy néhány utcarészlete, építészeti hangulata lengyel vagy nagyobb magyar vidéki városokra hasonlít, főként a barokk vonulatában.

A Neris folyó, bár kanyarogva, átszeli a várost, egy sík "pesti" és egy dombos "budai" oldalra tagolva.


A barok óváros, amely az Világörökség része, a különleges 15. századi gótikus épületegyüttes, a Báthori István alapította Egyetem épületei, az alsó és felső vár, a 20 belvárosi templom megfogja az embert, és lassan beleivódik a szívébe. De sorolhatnám a középkori emlékeket, az orosz ortodox vallás és a domináns katolicizmus egymás mellett élését, a gótika, a klasszicizmus és a reneszánsz és  többségében barokk stílus váltakozását.
Báthori Egyetem

Az óváros talán Egerhez hasonítható, de a felhőkarcolós gazdasági negyed bármely európai országban is megtalálható, a környező lakótelepek is a nagyvárosok jellemzői.





Szent Anna templom
Amiben eltér, hogy az embernek az a benyomása, hogy ezt a várost egy hatalmas erdőbe építették, rengeteg park, fenyves, természetvédelmi terület található a városban és környékén. De van egy bohém negyede is, a fiatalok és a művészek kedvéért.
Uzupis városrész

A már említett Neris folyó és a névadó Vilnia folyó még érdekesebbé teszi a város képét.





Alapvető adat: Vilnius 400 négyzetkilóméter kiterjedésű, amelynek valamivel több mint 20%-a beépített, a többi parkok, védett területek, erdők, ezért kitűnő kiránduló hely. Lakossága 575000 fő. (2018-as adat)

Említettem, hogy élhető város, az emberek hasonlóan élnek mint Magyarországon, az ellátás minden tekintetben kiváló, a közlekedési dugók itt is megvannak, elsősorban a szűk macskaköves utcák miatt.
Építkezések, felújítások, útépítések mindenfelé láthatók, kissé intenzívebben, és szervezettebben mint otthon.

Az utcán sok a fiatal, a kisgyerekes, annak ellenére, hogy Magyarországnál is jobban öregedő ország, a fiatalok nagy százaléka Angliában dolgozik (ill. dolgozott a pandémia miatt visszatért), de talán a Belorusz betelepedők népesítik az országot.


Ha nem hallanánk a számunkra idegen, semmire nem hasonlító beszédet, még otthon is érezhetnénk magunkat.

Ami feltűnik, hogy az utcákon nincs szemetelés, esetleg egy-egy cigarettacsikket lehet találni a járdán. Az utak mentén - néhány frekventált  park kivételével -  nincs szemetes edény(a túristalátványosságok körül egyre több kerül kihelyezésre). A járdákról csak a havat és a lehulló leveleket takarítják ha szükséges.




Szeretném, ha minnél több magyar turista fordulna meg Vilniusban és az ország többi részén is. Ehhez szeretnék segítséget nyújtani, benyomásaimmal, fényképeimmel és leírásaimmal mindenkinek.

Bár ilyen módon is végigjárható a város, de jobb ha tudjuk előre, hogy mit akarunk megnézni, 
ezért is ajánlom a blogomat!
Néhány kép a városról
falfestmények neves és névtelen művészektől
madáretetők a természet megóvásáért

csodaszép templomok
bohém hangulat 
vásárok
óvárosi hangulat


Célom nem a kiemelt túrista útvonalak bemutatása, természetesen ezekről is lesz szó, hanem a város hangulatának érzékeltetése, akár egy egy villanás a város kevésbé frekventált részeiről.

Megjegyzem, hogy Vilnius környéke is olyan változatos, mint maga a város. Attól függően, hogy melyik oldalt hagyja el Vilniust, találkozhatunk egy hatalmas családok, muszlin és lengyel falvak, egyedülálló művészeti emlékével, unalmas szovjet házgyári házakkal és gyárakkal, az 1990-es években épített luxus kastélyokkal, modern hitelfinanszírozott külvárosokkal, népirtási emlékhelyekkel, védett természeti értékekkel és fából készült kunyhókkal, ahol az idő látszólag megállt.
panelházak

Ezért a belvárost elhagyva "külvárosi" érdekességeket is szeretnék bemutatni. .
vízimalom
régi agráremlékek

érintetlen természet
faházak
és sok egyéb más




A városban történő eligazodáshoz javaslom a vilniusi autótérkép böngészését, látnivalókat, éttermeket szállásokat hoz fel a térképen.

Kezdetnek talán a legcsúnyább, de legnagyobb" gipszangyal "amit Vilniusban láthatunk


Következő, amit érdemes elolvasni:
Egy kis litván történelem

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Vilnius XII. Vilnius folyói és hídjai

Bevásárlás Vilniusban

Nézd meg Vilniust személyesen is!