Vilnius templomai

Vilnius templomai

Vilnius Északi Jeruzsálem
Folyamatos feltöltés



Litvániában élők többsége gyakorolja a vallását, legyen litván orosz, vagy lengyel származású. A szovjet uralom alatt is a hit erős volt az emberekben. Jellemzően katolikusok,  de az evangélikus kisebbség is jelen van. Mindemelett a jellemző az ortodox vallás orosz ajkúak között és bár az országban 700 éve élnek zsidók, a történelemben ismert pusztítások miatt miatt a vallás gyakorlók száma lecsökkent, így csak egy zsinagóga található Vilniusban. 

Egy-egy templom, imahely bemutatása rövid és véletlenszerű, így mindenki megtalálhatja az őt érdeklő épületet. Amelybe nehéz a bejutás, vagy nem működik, ott csak külső képeket osztok meg, a többinél néhány jellemző beltéri képet is felteszek.
A templomok sokasága miatt az ortodox templomokat (megnevezésük: cerkvė, v. sobor) külön bejegyzésben mutatom meg 
itt.

A katolikus templomok ( litván megnevezésük: bažnyčia)

A templomokról csak rövid leírást (építés ideje, építészeti stílus, vagy egyéb különlegesség) közlök, mivel az eddig általam felfedezett épületek száma 30 Vilnius területén, de  még néhány új, illetve külső területen álló templomról nem tudok képet mutatni.

A történelem fintora, hogy a Mindaugas – féle keresztény székesegyház helyére Gediminas pogány szakláris helyet építettett, bár itt áll most a Katedrális, ezzel szemben szinte valamennyi keresztény templom  pogány áldozati, ill. szakrális hely fölé lett építve.
*****************
Amit mindenki megnéz, 

a Szt. Anna templom


 A városnézés kiinduló pontja a a Nagyhercegi palota előtt álló Katedrális a Harangtoronnyal, amelyről később lesz szó róla,  vagy a 


Szent Anna templom.



Eredetileg egy fatemplom állt ezen a helyen, amely 1419-ben leégett.
A jelenlegi templom az 1490-es években épült 33 különféle téglából. Gótikus épület jelentősen elüt a barokk belvárostól, így a kontraszt feltűnőbb. A kis méretű templom jobban kiemeli a kecses tornyokat.

Egy jól ismert legenda szerint Napóleon császár, 1812-ben a francia-orosz háború alatt látta a Szt. Anna templomot és azt kívánta, hogy vigye magával Párizsba a tenyerén. A templom itt maradt, de Napóleonnak köszönhetően épségben.

De az építés idejéből is él több legenda. Az első, miszerint a templom építőmesterének lányát megszerette a mester segédje, az apa azonban inkább elűzte a lányt, így a fiatalok csak a mester halála után lehettek egymáséi.
A másik, hogy az építésznek,  aki a templom építését megkezdte, fia volt a segédje. De az ifjú nem akart dolgozni - inkább külföldön tanult, de lehet hogy lusta volt, ezért apja elzavarta - de az alapok lerakása után az idős mester meghalt, és a fia megemberelte magát és az apja tervei alapján ő építette fel a templomot.

A templom kivilágítása a fényünnep napján


A templom belső egyszerű.


Bár a Szt. Anna templomról beszélünk, tulajdonképpen két templom áll itt szinte egybeépülve. A másik az 
*****

Assisi Szt. Ferenc és Szt. Bernát templom és kolostor 


amely eltörpül az Anna templom tornyai mellett bár sokkal nagyobb és archaikusabb, belső kialakításában is pompásabb. 

Belső falain a világon egyedülálló 16. századi falfestmények találhatók.. Az reneszánsz, a barokk és a gótikus jegyek is felfedezhetők az épületen. 

A különleges homlokzat
Mivel a város védőfalába beépült, ezért lőréseket is találhatunk a templom és a kolostor falán.
******************************


Szt. Péter és Szt. Pál templom


REGINA PACIS FUNDA NOS IN PACE 

felirat a kapu felett

A béke királynője a béke védelme


A templom egyik legendája, hogy a jelenlegi templom megálmodója és építésének kezdeményezője magáénak tartotta a templomot, úgy hogy családi mauzóleumként gondolta rá, bár se felesége, se gyermeke nem volt. A bejárat feletti latin felirat az egy nyelvi tréfa, ugyanis a szövegben a saját családneve kétszer is szerepel, a neve ugyanis PAC volt. Így az örökkévalóságnak véste be a nevét. És őt valóban itt temették el.

Ezen a helyen a kereszténység felvétele előtt (1387) is állt egy fatemplom, ami 1594-ben  leégett. Az 1600-as évek elején újjáépítették. Az Oroszországgal folytatott háború alatt - 1600-as évek közepe - a templom elpusztult.

A Pac féle indíttatás az volt, hogy a Neris folyó partján egy erődítménynek is használható épület épüljön, a mérete akkora, hogy az akkori vilniusi lakosok egy támadás esetén valamennyien  menedéket találjanak benne.

A templom Litvániában egyedülálló, belsejében több mint 2000 különböző díszítő elem (szobor) található, amelyek lenyűgöző hangulatot hoznak létre.


Erre a templomra legalább 2 órát kell szánni, úgy hogy előre olvasni kell róla, vagy egy jó idegenvezetőt kell kifogni, aki minden egyes részletet elmesél. 
Ajánlat: Ez csak alap angolul a templomról, wikipedia
A szobor haja valódi haj

*********************

Szt. Kázmér templom

Szt. Kázmér Litvánia védőszentje

A templom Szent Kázmér, Lengyel király és Litván nagyherceg emlékére emeltetett. A templom építése 1608-16-ig tartott. A tornyát a királyi korona díszíti.



A története a litván történelemmel együtt változott, az orosz megszállás alatt ortodox egyházként működött, a német uralom alatt evangélikus imaház volt,  Litvánia 1919-es önállósága idején a katolikusok kapták vissza, majd a szovjet megszállás alatt volt az ateizmus múzeuma, majd Litvánia második függetlenségét követően újra eredeti céljával működik. 
A Szent Casimir-templom a város egyik legkorábbi példaértékű barokk épülete.

Kázmér napját hatalmas búcsúval ünneplik a városban. 
Kaziuko mugé (Kázmér vásár)



**************************

A Katedrális téren áll Vilnius talán legemblematikus temploma, hiszen a legtöbb képen szerepel, a

Vilniusi Katedrális

Szent László és Szt. Szaniszló Székesegyház
Szent László király kápolnája



A katedrális külön felyezetet érdemel.





************************

Kevésbé ismert a  Subačiaus kilátóhely közelében lévő 

Az úr felemelkedése, vagy Misszionárius templom és kolostor


A barokk templom az ötlépcsős tornyaival emelkedik a város felett, melyet a Misszionárius rend épített. Az építés 1695-ben kezdődött és 35 évig tartott (háború, pestis járvány). A környező területen gazdálkodtak a szerzetesek, sajnos a templom ma nem működik, a kolostor épület és a belső kert elhanyagolt állapotban van.  (Subačiaus g.)


*************
Szemben vele a szintén nem működő

Jézus szívének temploma, vagy Látogatói egyház áll.

Ezen a helyen 1717 óta áll templom, a jelenlegi formáját több átalakítás után 1919-ben kapta meg. A templomot, illetve hozzá kapcsolódó kolostort magas kőfal veszi körül, a 18-19.században leánynevelőként működött. Az 1860-as években ortodox szerzetesek vették birtokba.
A második világháború után a templomot a mellette lévő börtönhöz csatolták és belül átalakították. Jelenleg használaton kívül van.
******************************

Szent Kereszt templom

Az Elnöki Palota kertje mellett találhatunk rá a templomra. (S. Daukanto a.)

1534-ben alapították Litvániában letelepedett Bonifratri szerzetesek, a litván Vilmos püspök utasítására. 1736-ban késő barokk belsőt alakítottak ki.


A szenteltvíz tartó


A templom alatt egy búvópatak csördögél, a csobogását állítólag hallani a templomban
**********************

***********************
A Neris partjától a zőld hídtól az egyik főút a Kálvária utca (Kalvarijų g) vezet a 

Kálvária templom -ig


17. században alapított Szent Kereszt felfedezésének temploma (Kálvária templom), egy magas dombon álló barokk templom, ameky a 32 állomásos Kálvária utolsó állomása a templom belsejében találtó.
A templom homlokzata, a két 37,5 méteres tornyával, a Keresztút felé néz, a lépcsőfeljárat tovább emeli a templom nagyságát.

Az orosz hadsereg feletti győzelem után 1666-ban Verkiai-ban úgy döntöttek, hogy az Úrnak köszönhetõen kálváriát építenek. A fatemplom és a kálvária nagy része 1675-ben leégett.
A templom és a keresztút történetéről  itt olvashatunk
A kálvária állomásairól néhány kép.





********************

Az Aušros Vartų utca elengedhetetlen látnivaló Vilniusban, vallási szempontból azért érdekes, mert több felekezet temploma fér meg egymás mellett.
Ezek közül talán a legismertebb a

Szent Teréz templom és a Hajnal-kapu

Vilnius egyik legnagyobb zarándokhelye a Hajnal kapu kápolnája, melyben a Csodatévő Szűz Máriát ábrázoló 1600-as években készült ikon található.
A hely jelentősége miatt az utikönyvekben olvashatunk, de talán egy külön bejegyzést szentelek majd a templomnak és a kápolnának.

*******************

De nézzük meg Vilnius legkisebb templomát a 

Szt. Bernát Apostol templomot.

 A templom az Užupis városrészben áll az Užupio utca 17 szám alatt. Ha az ember nem tudja hol keresse talán rá sem talál. Két ház között egy bejárón lehet eljutni a  templomhoz. Már a rendezett templomkert is magával ragadó, a fehér torony pedig világít a napsütésben.


Uzupis városrészben csak egy templom maradt fenn. 1644-ben ezen a helyen, akkori nevén Paradicsom hegy, fehér Augustine kolostor jött létre, faépülettel. 
A kő-oratótium 1778-ban épült , majd 1831-ben templommá alakították. A tornyot 1882-ben húzták fel.


1949-ben a templomot bezárták és szobrászati műhely lett. (Lenin szobor is készült itt, valamint a szt. László szobra is innen került ki.). 
A templom ma a belorus katolikus közösség fenntartásában működik, ez a város egyetlen temploma, ahol a mise belorus nyelven hangzik el.























Néha különleges installációk is bekerülnek a templomba
***************************

Szent Ignác templom

A litván fegyveres erők főegyháza

1674 óta állt templom ezen a helyen, amelyet a Vilniusi Egyetem egyik reál professzora álmodott meg. Az 1700-as évek nagy tűzvészében leégett, de 1748-ban helyrehozták, a Jezsuita rend kolostoraként működött. 


1798 kolostort és templomot adták át az orosz hadseregnek.
1925-ben alakult ki a korai barokk formája. 
1939-ben a Vilniusba visszatérő katonékért itt volt az első szentmise. 
1955-től 2004-ig raktárként, galériaként használták.




Ezután a litván fegyveres erők főegyházaként működik.

*************

Boldogságos Szűz Mária , Szeplőtelen Fogantatás plébánia templom



A templom építése 1911-ben kezdődött, de a Világháború közbeszólt, így csak 1930-as években épült fel. 








Mivel a templom nem közismert a címe: Sėlių g. 17, Vilnius 08125



*******************************
A német utcáról az Egyetem felé a Dominkánus utcán találjuk a kissé eldugott, mégis hatalmas épületet a
Dominikánus Szent Lélek templom -ot


Már a bejárat is nagyon látványos, bár elsőre nem biztos, hogy megtalálható, hiszen nincs igazi fő- homlokzata, így az utcáról egy folyosón jutunk el a templom kapujához.
Már itt feltűnő freskókat találunk a boltívekben.

A templomba belépve a rokokó díszítés miatt talán Vilnius legértékesebb egyházi épületébe jutunk.
A templom helyén valószínüleg már Gediminás idejében is egy fatemplom állt itt. 1408-ban építették a mai templom ősét. 1501-ben kapta meg a Domonkos rend a templomot Jagelló Sándortól. 1670-től egy évszázadon keresztül építették, újították a templomot.




*************************
A Dominikátus templom mellett megbújik az

Az isteni irgalmasság szentélye, Szentháromság templom




A jelenlegi helyen  15. században gótikus egyhajós templom állt a Szentháromság templom. Az 1748-as és az 1749-es tűzvészek után átépítették,  két tornyot kapott, a gótikus homlokzat helyett új formát kapott. 

A templom ekkor az egyetemhez tartozott. A cári hatóságok 1821-ben orosz ortodox templommá alakították, majd 1920-ban újra a katolikus egyházé lett.A szovjet időkben a templom nem működött. 2004-ben szentelték fel újra.

*******************
A belváros egyik legrégebbi épületegysége, amelynek története a  14. századra nyúlik vissza a

Szűz Mária Nagyboldogasszony-templom  és Ferences kolostor


A kolostor és a templom története a 25. századig nyúlik vissza, a letelepedett rend temploma gótikus stílusban épült. A 18. században barokk stílusban átépítették.






Sajnos 1892-ben a templomot lebontották, falaiból gabonaraktárat húztak fel, majd a Litván Szovjetunió Belügyminisztériumának archívumává alakították át.


A Ferences rend csak 2013-ban  kapta vissza a terültet, így a hívők a templom felújításán munkálkodnak ma is.
 A kolostor utca felőli frontja renoválás alatt áll ma is.

A Fehér Madonna



A szobor a kolostor csarnokában állt. 1864-ben a Cár bezáratta a kolostort, a szobrot egy falhasadék mögé rejtették, 1935-ben került újra elő, majd a szovjet megszállás alatt újra el kellett rejteni. A Ferencesek a Madonnát a templomban leplezték le.
Kolostor


A templom és a kolostor bejáratánál a Susin család barokk kápolna áll, amelyet a kozákok meggyilkolt kozákok számára építettek.



*************************
A nagy templomok mellett találkozhatunk kis önálló kápolnákkal is, ilyen a 

Szent Jácint Kápolna


A város valamikori határán, a vámházzal szemben (erről a ) bújik el a kápolna kimagasló tornya.
Az eredeti kápolnát a sziléziai Domokos rend tiszteletére építették 1403-ban. 

 1762-ben került a szent Jácint szobor a toronyba.

********************************

Szt. Fülöp s Szt. Jakab templom



A templomot 1624-ben alapították, a jelenlegi épületet azonban a 17. - 18. század végén építették.


********************


Mindenszentek temploma




*************************

Szentháromság templom

A belváros központjában mégis eldugva áll a templom és a volt kolostor.
A templom ezen a kapun érhető el



Szállodaként működik a volt kolostor épülete






De nézzünk meg egy evangélikus és  egy református templomot, mint a vallási kisebbség imaházait.

Vilniusi Luther Evangélikus templom



A Vokiečių gatvé (Német utca) egyik kapualjból jutunk közel a templomhoz.



A névadó Luther Márton szobra

A templom 1660-ban épült egy 1555-ben épült, a fából készült, régi luteranus templom helyén.


****
Református templom





A Pilymo gatvé-n álló református templom teljes átalakítás alatt áll, így csak a homlokzatát tudom bemutatni. A felújítás során kicserélik a bejárati lépcsősort, amely zsidó sírkövekből készült, így ezek a sírkövek méltó helyre kerülhetnek. 2022-ben lesz talán látható.
*******************

Zsinagóga





Vilniusban 18 zsinagóga volt  a Világháború előtt, de mind a németek, mind az oroszok elpusztították ezeket.
Ma egy működő zsinagóga van a városban, amely román - mór stílusban 1903-ban épült. A különleges kórus-zsinagóga az egyetlen megmaradt zsinagóga Vilniusban. Ez túlélte mind a náci megszállást, mind a szovjet uralmat.

2019-ben antiszemita támadás miatt rövid időre bezárták a Zsinagógát, de néhány hónap múlva újra megnyitották.


***************


Gėlių utcai Zsinagóga

A piaccsarnok közelében eldugva található ez a zsinagóga.
Jelenleg nem működik, felújítása befejezéshez közeledik. A jelenlegi épület a 19- században épült egy faépület helyén. Többször bővitették, felújították, de 1940 után raktárnak használták. A teteje bedőlt, a kupola összeomlott. 2014-ben kezdték meg a gyújtést a z épület felújításra.



********************************

Nagy Zsinagóga

Megkezdték a feltárását a város legnagyobb, a Nagy Zsinagóga maradványainak.
A területen jelenleg iskolaépület áll.



Az iskola a Nagy Zsinagóga helyén

A templomok sokasága miatt az ortodox templomokat külön bejegyzésben mutatom meg 
itt.

Folyamatosan bővül


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Vilnius XII. Vilnius folyói és hídjai

Bevásárlás Vilniusban

Nézd meg Vilniust személyesen is!