Vilniusi Nemzeti parkok

Vilniusi Nemzeti Parkok



Litvániában 5 nemzeti és 30 regionális park, 3 állami természeti és 2 kulturális tartalék, mintegy 300 természetvédelmi terület és több mint 500, a litván állam által védett természeti örökségi objektum található.
Az országban a Nemzeti Parkok természetvédelmi, kulturális örökség-védelmi, valamint szabadidős és pihenési célt szolgálnak.

Vilnius területén  két Nemzeti park, a Verkių és Pavilnių  park, valamint Vilniustól nem messze a Neris park található.


                                  Verkių Nemzeti Park


A park területe 2700 hektár területű, amelynek több mint 70 %-a erdő. Vilnius északi részén a Neris folyó jobb partján terül el. Négy különlegesség található a parkban, a Verlikų épületegyüttes, a Zöld tavak, a Kálvária, valamint a Szentháromság templom és kolostor, az erdő túristaútjai mellett.

A Verlikų épületegyüttes



A Litván Nagyherceg a területet, amelyen akkor egy fából készült kastély volt, Vilnius Püspökségének ajándékozta. A 18. század végéig a Püspökök nyári rezidenciája volt.

1780-ban a terület magánkézbe került és felépült itt "Vilnius Versailles"-e. Az épület többször megsérült, a mai állapotát II. világháború után kapta meg, amikor Oktatási intézményként majd Botanikai Intézetként működik jelenleg is.
Az épületeket egy nagy park veszi körül, kilátással a kanyargó Neris folyóra.

Kirándulás ősszel és télen


Egy lépcsőn leereszkedhetünk a Neris partra, érintve vízimalmot, amely most étteremként működik.
Csendélet a Neris parton


A park jellegzetessége madáretető fa



Verkiai Kálvária valamint Szentháromság templom és kolostor


A két látványosság, bár két templomot jelentenek, de jelenleg egy egyházi irányítás alatt élnek, valamint egymáshoz közel is helyezkednek el a Verkių úton.

A kálváriát 1662–69-ben építették a második északi háború (1655–60) győzelmének emlékére. 
A kálvária  20 tégla , hét fa kápolnából és egy tégla kapuból, midemellett egy hídon álló fából készült kápolnából áll. Az út a Szent Kereszt felfedezésének templomához ér. Dominikánus szerzetesek Jeruzsálemnek megfelelően készült el, a távolságok, a vízfolyások, és a szintkülönbség nagyon közel áll az eredetihez. 
1962-ben az összes kápolnát, kivéve a templomhoz legközelebbit, a szovjet hatóságok lerombolták.  1990–2002-ben újraépítették és új kápolnákat is építettek



Kálvária templom

A Szentháromság templom és kolstor





A Zöld tó



A Verkiai Nemzeti park szélén találunk három tavat, jégkorszaki emlékként. A legnagyobb a Balsys vagy Kryžiokų tó 2,5 km hosszú és 0,5 km széles és átlag 15 méter mély (max 32 m). A nyugati részén egy sziget található. A tó körül 100 méter magas, meredek partfalak emelkednek.
A tó csodálatosan tiszta, a zöld színt nem  bármi szennyeződés okozza, hanem a karbonátos források amelyek a tavat táplálják, valamint a különleges zöld algák. Ezek miatt  a körülötte lévő fenyves  színe erősebben tükröződik vissza  a tó felszínéről.
A tavasz kezdetén ahol a fák nem borítják be a tavat ott az ég kékjét adja vissza.

De nyáron valóban zöld az egész tó



A tó déli partján kialakított strand nagyon kedvelt a helyiek számára, fürdési, csónakázási napozási és a gyerekeknek játszó hellyel.

Megközelíthető a Krakiškių útról egy kis erdei sétával, vagy ha van hely a parttól nem messze a strand parkolóljából. (Balsio ežero pagrindinis paplūdimys)




Pavilnių Nemzeti Park

A nemzeti park a Vilnia folyó völgyét veszi körül. Bár a legkisebb területű nemzeti park,  2127 hektár amelynek 65%-a erdő, talán a legtöbb védett örökséget tartalmaz, geológiai, botanikai, kulturális téren is.
A sok látványosságból a Pūčkoriai lejtőt a felette kiépített kilátóval, a Vilnia hegyi patakként kanyargó völgyében kiépített túristautat, Belmontast és távolabb a Markučių Parkot és a 

Pūčkoriai lejtő a gleccser és az olvadék víz jeges üledékeinek természetes metszete. A felette kialakított kilátóról a Vilnia folyó völgyére tekinthetünk a 65 méter magasról ( 173 m abszolút magasság, Vilnius legmagasabb kilátóhelye). 
Kilátót Pūčkorių kl. -nél  (S. Batoro utca 5.) kialakított parkolóból közelíthetjük meg ahol egy kávézó várja a túristákat.
várja a turistákat.



Nyáron
Télen


A kijelölt úton ereszkedhetünk le a Vilnia folyóig, ahol a parkban kialakított körúton végigjárhatjuk a park fontosabb helyszíneit.
Csak a 100 méterenkénti jelzőköveket kell követni.



 Találunk egy háborús bunker nyitott bejáratát, amely hegyekben a föld alatt sok helyen megtalálható.


Leérve a magaslatból, átkelve a Vilnián a Pūčkorių kastély épületét láthatjuk. A 14. századtól volt itt épület a környező gazdasággal, a folyó két partján. A Litván nagyherceg a 19. században a tüzérségi vezetés rendelkezésére bocsájtotta a területet.

Ágyuöntő műhely működött itt a közeli vasérc lelőhelyek miatt.
Az ágyuöntő műhely maradványai



Az úton eljutunk Belmontas területére, amelyről bővebben
A körút folytatódik tovább amelyen további látnivalók meglátogatása után visszaérhetünk a kiinduló pontra.

A park keleti szegletében egy magaslaton romokat találunk található a 

Rokantiškių Castle





Kilátás a magaslatról

Bár látszólag csak egy magaslatot és egy épület alapjait találjuk itt, de a történészek szerint ez az legidősebb kastély Vilniusban. A 12. században állt már itt, amit Alshi herceg építtetett. 



A 16. században itt vár állt, amely a moszkvai seregek bevonulását követőn leégett, a kastélyt megsemmísítették és földdel borították. Ma csak az épület 16-18. századi felső rétege látható.




Markučių Park

Ősszel

Nyáron
A park szintén látogatott pihenő hely, könnyen megközelíthető, nem kell hegyet mászni, vagy nagy túrákat tenni, így a piknikezők kedvelt helye.
Központja a Markučių tó, amelyet a Vilnia egyik mellékfolyója táplál 


Itt található a Puskin Irodalmi múzeum. Bár Puskin nem élt itt, de testvérét sokszor látogatta meg ebben a házban.



Nem kell messzire menni a téli sportok kedvelőinek, a nemzeti park szélén a Ziemos trasa, a téli szórakoztató központ, ahol síelési lehetőség van sífelvonóval, éjszakai világítással, de már nyári szánkópálya és bobpálya is működik, de erről másik bejegyzésben. (Helyszín: Minsko pl. 2.)
A sípályák


A kilátás a városra sem lebecsülendő!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Vilnius XII. Vilnius folyói és hídjai

Bevásárlás Vilniusban

Nézd meg Vilniust személyesen is!