Vilnius Belmontas





Belmontas


Belmontas logója, a vízikerék


A Paviliniu regionális parkon, egy védett területen keresztül folyik a Vilnia folyó, amely mentén több malom létesült..
A park területén is egy vízimalom működött, amely 1838-ban épült és a 1950-es évekig dolgozott, amit Belmont néven emlegettek. 


A területet a tüzérség birtokolta, a  Pūčkoriai ágyúöntő műhely  közelsége miatt.
1838-ban Carol Devim bérelte a területet, téglagyárat és vízimalmot épített, melynek a Belmont nevet adta.

A  vízimalom működtetéshez a Vilnia folyó mentén alakítottak ki egy  duzzasztó gátat, amely átalakítások után ma is áll.
A gát melletti mellékág vize hajtja a malom kerekét.

A folyón két híd is átvezet, egy gyalogos függőhíd (Majomhíd), és a gát feletti fahíd, amelyen szekerekkel hordták a gabonát a malomba.

A hidakon keresztül jutunk el arra a túristaútra, amelyen a Pūčkorių nemzeti park járható végig, a Belmontas tóval és a Vilnia völgy kilátóival, ménessel. De ez egy másik blogbejegyzés témája.


A név eredete vitatott, vagy egy francia vagy marokkói családnév, vagy a Szent Vincet és a Grenadine szigetek (francia gyarmat) egyik vulkánja ( a kettő összefügghet), vagy csak a környéken élő nemes családok által emlegetett "bellus mons " (gyönyörű hegyek) litvánosítása, Belmontas, de az biztos, hogy a környék csodálatos kiránduló hely egész évben.
Az épület túl nagynak bizonyult, így egy engedély nélküli éttermet nyitott. Tulajdonos váltás után leális étterem szépen elindult.
A malom köré villák épültek,  így kedvelt pihenőhely volt már a 19. században is. Ma esemény és szórakoztató központ működik itt, ahol a esküvőtől, nagyszabású vacsorától a konferenciáig minden megoldható.

Járjuk be a Belmontas parkot.

Megközelíteni legegyszerűbben a Belmonto úton keresztül lehet. A Batotro és Olandu utak találkozásában lévő körforgalomból tudunk letérni. Ne tévesszen meg senkit, de kb. 3 kilométeren keresztül a Vilnia folyó közelében fut az út, különösebb látnivaló nélkül. 
A Belmonto út kezdete
Ekkor érünk Belmontas központig.
Innen már csak el kell sétálni, hogy láthassuk az épületeket, a vízesést, a gátat, a malmot, az éttermet és minden egyes látnivalót.

A látnivalók, litván nyelven
Ízelítőül néhány kép
A malom csatornája

A befagyott vízesés


Villa Gloria

Amfiteatrum

A malomépület

Játszótér a Vilnia folyó mentén

Függőhíd a Vilnia felett


A rendezvények kellékei


Régi gépek gyűjteménye

A felújított híd




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Vilnius XII. Vilnius folyói és hídjai

Bevásárlás Vilniusban

Nézd meg Vilniust személyesen is!