A zöld híd szobrai Vilnius Neris folyó

A zöld híd szobrai

 1952-től a hídat  Ivan Chernichov  tiszteletére nevezték el, és négy szoborcsoport díszítette.  A szovjet propagandát erősítő páros szoboralak  a  " Béke őre", a "Mezőgazdaság"  az "Ipar és építőipar" valamint a "Tudomány és ifjúság" címmel.

Béke őre
Az ipar és építőipar
Mezőgazdaság
Tudomány és ifjúság
Litvánia függetlensége óta hatalmas harc ment a szobrok eltávolítása mellett és ellen. Népszavazást is kiírtak, azonban a maradás mellett volt a csekély többség. A 2015-ben a városi önkormányzat döntése, a szobrok állapotára való tekintettel, a járókelőkre veszélyessége miatt a szobrokat fémkeretbe zárva ideiglenesen eltávolították. A  szobrok felújítása állapotuk miatt azonban nem lehetséges, ezért a visszahelyezésük kétséges.

Átmenetileg a szobrok helyén beton virágládák álltak, amelyeket szintén eltávolítottak 2018-ban

A zöld híd hídfőinél álló szobrok 2019 tavaszától egy pályázat nyerteseinek művei lesznek, amelyek félévente változni fognak, bemutatva valamennyi nyertes pályaművet.
Saulius Paukštys művész és Šarūnas Arbačiauskas szobrász által létrehozott "Megavalóságosan jóságos aktivátor” installáció áll. A szobrok 2019. szeptemberéig maradnak a helyszínen, amikor azokat Donatas Norušis „Család” műve váltja a következő félévre. Mindkét mű megnyerte az önkormányzat által hirdetett versenyt és mintegy 28 ezer euróba kerültek.




A szélirányjelzők arra emlékeztetnek, hogy ezek az értékek még mindig léteznek, változó helyzetük pedig arra a tényre utal, hogy nincs olyan jog vagy bátorság, amelyek kategorikus dolgok, mivel minden elemnek általában sokféle előfordulása van.

 A művek mozgásának dinamikája figyelemre méltó, írják róla a kritikusok.

Ha szobrok újulnak, újabb képek kerülnek fel!
Vissza a hidakhoz

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Vilnius XII. Vilnius folyói és hídjai

Bevásárlás Vilniusban

Nézd meg Vilniust személyesen is!