A nagy harangtorony Az Egyetemi Szt. János templom harangtornya Vilnius

A nagy harangtorony

Az Egyetemi Szt. János templom harangtornya


Az óváros legmagasabb építménye a Báthory István Erdélyi fejedelem (Lengyel király és Litván fejedelem) által alapított Vilniusi Egyetem Szt. János templomának harangtornya, és az Egyetem szimbóluma. A 68 méter magas toronyból csodálatos kilátás tárul a városra.
A tériszonyban nem szenvedők részére ez lehet a városlátogatás "csúcspontja", ha szép időben sikerül felmásznia a legfelső peremig (időősebbek egy részét liftel is teljesíthetik).

A torony a 16. században épült reneszánsz stílusban, azonban az 1737-es nagy vilniusi tűzvészben megrongálódott és a felső részeket a városhoz igazítva barokk stílusben építették át.
A tűzvész nyomai
A legalsó szinten Báthory mellszobrával találjuk magunkat szemben, kicsit eldugva az alapítót megillető nyilvánosságtól.


A tűz nyomai
Néhány falépcsőn felkapaszodva már látszik a torony magassága és a faszerkezet. Itt került felfüggesztésre egy Eötvös inga, amely sok egyetemen találató, itt lehetett a legmagasabb pontra felfüggeszteni a szerkezetet.

Néhány lépcsőfok utan a lifttel felmehetünk a 4. szintig, ahonnan az épület belső szerkezete is látszik, valamint a kilátásban is gyönyörködhetünk. Meg lehet próbálni gyalog is a lépcsőn.

Újabb néhány lépcsőnek kikiáltott kapaszkodó után végre felérünk a felső terszra.





Az egyetem

Az Elnöki palota zöld tetői


Az új városrész
A környék hegyei



Néhány templomtorony.
Ha épen leértünk a toronyból, érdemes megnézni az Egyetemi (Szt. János) Templomot és az Egyetem bejárható részeit. (4,5 Euro a két belépő)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Vilnius XII. Vilnius folyói és hídjai

Bevásárlás Vilniusban

Nézd meg Vilniust személyesen is!