Pilaites szélmalom Vilnius Autós kirándulások 1.

Autós kirándulások 1.

Pilaites szélmalom, és vízimalom

Ha autóval jövünk, akkor néhány, Vilnius peremén lévő érdekességet is felfedezhetünk. Ezek a városközponttól 10-15 km-re vannak, így könnyen megközelíthetők. A legtöbb helyre a városi tömegközlekedéssel és rövid gyaloglással is eljuthatunk. 

Pilaites


Szélmalom, vízimalom, majorság, kastély, szauna
Pilaite Vilnius egyik városrésze, a központból nyugat-északnyugati irányban, keresztül folyik rajta Sudervėlė patak, amely tavakká szélesedve kellemes túra helyeket biztosít, illetve lápos területeket találunk még.
Pilaitában a 16. században már egy nemes, Viršilai kastélya, egy vízimalom, egy kovács és egy fűrésztelep  volt. Napjainkban fejlődő városrész, új épületekkel.
Szt. József kápolna
By Juste - Mano darbas, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4420185
De Pilaitės sugárútról, amely a városrész főútja,  kanyarodjunk le Senosios Pilaitės utcába, majd egy földútra (kb. 200 m.).  Meg kell szokni, hogy az országa legtöbb nevezetessége vagy földúlton, vagy köves úton közelíthető meg.  A malom mellett parkoló áll rendelkezésre.
Itt már meglátjuk a szélmalom bejáratát.

1932-ben Zasetis Petras építette a 16 méter magas malmot. A jó széljárású helyen egy domb alkotja az alapot, a lakóház, mélyebben, szélvédett zugban helyezkedett el.
Az épület első szintje falborítású kőfalazat, a többi szint fa vázú, nyolcszögletű zsindely borítású szerkezet. A malom alapja 10,5 méter , a legfelső szint mennyezete 4,4 m átmerőjű. A Vilniusban található szélmalmokkal ellentétben ez fa szerkezetű és a legfelső szint is 2.8 m magas. A többi malom kőfalu., a felső szint 1.5 m. Az épületet felül a fordítható sapka fedi, sajátos nyolcszögletű csonka kupolaként.
1961-ben történt rekonstrukció során a szélvitorlát elektromos motor váltotta fel. 1990-re a malom halálra lett ítélve, de szerencsére felújították, így most kulturális, oktatási és pihenőként szolgál.




A malom körül régi mezőgazdasági gépeket találunk. 
A épület bejárata, nagy kétszárnyú kapu pedig egy tóra néz.
De ezzel még nincs vége a látnivalóknak.
Ha lenne elzárva a tó alatti út, akkor nem kellene nagyot kerülni, így is érdemes sétálni egyet.

Így láthatjuk a kastély épületét, majd a Pilaitės kalnas-t (hegy) is. Bár a hegy csak egy domb, de a fák magasabbá emelik, így már hegynek látszik.

Elérünk a terület központjához (iroda, információ), a Vízimalomhoz. A vizet már a domb alatt láthatjuk, a patak vonalában két tó is látható. Horgászásra megfelelnek, halak és víziszárnyasok kedvelik a vizeit. 
Egy zsilipen keresztül folyik a malomhoz a víz, majd újra csendes patakként folytatja útját a Neris folyóig.
A 16. századi források már említik a vízimalmot, de egyéb dokumentum nem található róla.
Az első dokumentált malom 1820-ban épült, amely fakerekét (már nem látható) egy betoncsúzdán lezúduló víz hajtotta. Az 1883-as felújításkor bővítették a malmot a jelenlegi méretére, alsó szintje 1,5 m vastag kőfal, felső szint faszerkezetű. De nem csak az épületet újították meg, a fakerék szerepét egy akkor jelentős újításnak számító függőleges turbina vette át.

A malom udvarán itt is mezőgazdasági gépek sorakoznak, valamint pihenőhelyek vannak.

 A következő látnivaló, bar ezt inkább használni kell, a szauna épülete.


A terület kedvelt pihenőhely, de iskolás csoportok is látogatják bevezetve őket a mezőgazdaság rejtelmeibe, de esküvő színhelye is volt már. A szauna nyáron tele van, ezért érdemes előre bejelentkezni.

Visszaindulás előtt még forduljunk vissza néhány kép erejéig.



Tüzelő a szaunához

 A következő javaslat :



A megjelent blogok




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Vilnius XII. Vilnius folyói és hídjai

Bevásárlás Vilniusban

Nézd meg Vilniust személyesen is!