Vilnius alapítása

Vilnius alapítása



A Királyi vár Gediminas nagyfejedelem szobrával

Az 1323-ból származó feljegyzés szerint Gediminas Litvánia nagyfejedelme a Vilnia folyó menti erdőkben vadászott. A sikeres vadászat után a folyópartján álló hatalmas hegyen, amely olyan mint egy hatalmas szörnyeteg (Tauro hegy) erdejében elszenderült, álmában a dombtetőn, egy vas-farkas üvöltött úgy mintha száz farkas üvöltene.
Gediminas álma, a vas-farkas


Az akkori időkre jellemzően az álmának jelentéséről a kivis-ét (sámán), Lidekiát kérdezte meg. Ő azt mondta, hogy itt a Nénis és a Vilnia folyók találkozásánál egy várat kell építenie a dombtetőre, és építenie kell egy várost a domb körül, hogy a város híre farkas üvöltés-szerűen terjedjen a világban.
A hegytetőre  várat építtetett, a helyre aholmegpihent pogány szentélyt építtetett ahol áldozati tűz égett. 
A város felépült, Gediminas Trakaiból ide költözött, ekkor lett főváros (először).
Gediminas levelében szerepel az „in civitate nostra regia Vilna“ – fejedelmi városunkban, Vilnában szöveg ezért 
a történetírók szerint Vilnius "születésnapja" 1323 január 25.

Mint egy másik szobor is emlékezik rá, Gediminas  kardjával  megjelölve a vár helyét, majd talán leszúrja kardját. Úgy tűnik kard hagyománya élt a litvánoknál.




A dombtetőn felépült a vár fa tornyokkal. Bár többször elpusztult, de a litvánok azt tartják bármely műemlékükről mai is, hogy ha elpusztul megépítjük újra, így ma már a várból csak egy részlet maradt meg, de a többször újraépített torony, bár kőből, áll ma is.

Gediminas torony
A felső vár

A város neve Európa-szerte valóban elterjedt, amikor Gediminas 1325-ben levelet intézett a Hanza városok polgáraihoz, iparosaihoz, amelyben hívta őket a városba. Ekkor a város litván lakói mellett az iparosoknak, kereskedőknek köszönhetően hamarosan számos más nemzetiség is megtelepedett.


A történelmi körülmények miatt számos nemzetiség: litvánok, beloruszok, lengyelek, oroszok, ukránok és zsidók vertek gyökeret Vilniusban. E nagy közösség számára Vilnius adott volt, rengeteg lehetőséggel a kultúra és a jólét előmozdításához. Ez a multikulturális örökség megtalálható Vilniusban és az óváros emlékeiben.
Gediminas szerepe az ország vezetése során jelentős volt, bár a pogány vallás - Európa szempontjából -  visszalépés volt Mindaugas  király keresztény törekvéseivel szemben.

Eddig megjelent bejegyzések
ide kattintva olvashatókl

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Vilnius XII. Vilnius folyói és hídjai

Bevásárlás Vilniusban

Nézd meg Vilniust személyesen is!