Gediminas torony és a Felső vár


Gediminas torony és a Felső vár




A város folyókkal körbevett magaslat már a kőkorszakban  is hordott a hátán  faépületeket. A folyók, a Neis és a Vilnia körbevette a hegyet, természetes védelmet biztosítva. Ma már a folyók meder-vonulata megváltozott. 


A történelem írott formája az 1320-as években kezdődik. A városalapító Gediminas nagyherceg által megálmodott város feltehetően első nagy építkezése a kastély (felső vár) volt. A terület története kevés írott anyag miatt bizonytalan. A kastélyt körbevevő falaknak - a  mai torony oldalán - egy kiemelkedő hatszögletű fa torony állt, a többi torony négyszögletes  volt. A magaslatról induló védőfalak védték az alsó várat.
Az 1419-es tűzvészben elpusztultak a vár épületei és a torony is. Ezt követően egy téglatornyot építettek, amely kevésbé volt feltűnő.
1930-as években a kastélyt újraépítették. A 16. században már csak két védtorony maradt a felső várból.
Az évszázadok során az orosz és egyéb támadások alatt a torony és a vár csak pusztult.

Fontos tény hogy a függetlenség kikiálltásaval  a szabad Litvánia jeleként az állami zászló 1919. január 1-én először lebegett a Gediminas-kastély toronyában 

Hogy mikor kezdték megmenteni a tornyot, azt csak a történészek tudják. A Litván gondolgodás itt is érvényesült, ha valami elpusztult, újraépítjük. 


Fontos tény hogy a függetlenség kikiálltásaval  a szabad Litvánia jeleként a trikolor zászló 1919. január 1-én először lebegett a Gediminas-kastély toronyában, így ma január 1. a Litván Zászló ünnepe.

Ma a felsővár és a torony megmentésén dolgoznal. Sajnos a hegy oldala megcsúszott ennek biztosítása folyik. A vár rekonstrukciójára is vannak tervek.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Vilnius XII. Vilnius folyói és hídjai

Bevásárlás Vilniusban

Nézd meg Vilniust személyesen is!