Vilniusi vásárok (ünnepi vásárok)

Vilniusi vásárok, szabadtéri fesztiválok

Miután vásárok, fesztiválok felsorolása, bemutatása nem teljes, ezért a

Ünnepi vásárok

Kaziuko Mugé
Kázmérka vásár


A Szt. Kázmér napi vásár a 17. század elejére vezethető vissza.  IV. Kázmér lengyel király és Habsburg Erzsébet fia Kázmér, akit  Mátyás király trónjába szerettek volna ültetni, korai halála (+26) után 1602-ben szentelték fel.



 Ennek ünneplésére a kereskedők vásárt rendeztek. 1827-ben az éves vásár a Dóm térre költözött. 1901-től a vásárt különböző helyeken tartották meg.
 

1991-ben a Pilis utcába költözött majd a mai napig  a Gedimino sugárúton találjuk a kereskedők sátrait, átnyúlva a Katedrális térre és a környező utcákra.

A nagy éves kézműves és népművészeti vásár, amely zene, tánc és egyéb előadások szerepelnek, márciusban a Kázmér ünnephez legközelebbi hétvégén tartják.


Tatu Mugé

Nemzetek vására

2019-ben 10 alkalommal került megrendezésre a Nemzetek Vására.Az ünnep az országban élő nemzetek tagjainak szokásainak, ételeinek, kultúrájának bemutatása.



 A vásár helyszíne a Gedimino sugárút. A rendezvényre szeptember közepi hétvégén kerül sor minden évben.
















Fesztiválok

Sostinés Dienos

Fővárosi napok



„Vilnius multikulturális város, bárki számára nyitva áll. A Főváros Napok fesztiválja egyetlen lélegzetbe hozza mindannyiunk, a vilniusi lakosok és a főváros vendégeinek szívét, amely lehetővé teszi számunkra, hogy megtapasztaljuk és megtapasztaljuk egymás együttérzését ”- mondta Edita Tamošiūnaitė, Vilnius város polgármester-helyettese a 2019. évi megnyitón.

A rendezvényre évente augusztus végén, szeptember elején kerül sor a Gedimino sugárúton,  Katedrális téren, a Városháza téren, valamint a Neris partján a Zöld és Mindaugo híd között és egyéb helyszíneken




A már megjelent bejegyzések Vilniusról

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Vilnius XII. Vilnius folyói és hídjai

Bevásárlás Vilniusban

Nézd meg Vilniust személyesen is!