Vilnius Kilátás a városra 1. a TV torony

Kilátás a városra 1.

A TV torony


Bár a Harangtoronyból láthatjuk a belváros egy részét (korábbi blogbejegyzés: Az első szembeötlő látványosság), ha többet szeretnénk látni kereshetünk más lehetőséget is.

A hőlégballont is tudom ajánlani, de mivel még személyes tapasztalatom nincs, nem tudok autentikusan beszélni róla. De bárki kipróbálhatja kb. 100 Euró/ felszállás/fő. Meleg ruha szükséges!

Azért találunk egy magas pontot, ahonnan a várost felhőtlen körülmények között, akár egy kávé, vagy egy laza ebéd mellett is megnézhetjük. 

Ez a TV torony, amelynek gömbjében - mint sok TV toronyban - körbeforgó étterem működik.

A torony Litvánia legmagasabb épülete a maga 326,4 méter magasságával, de a világ legmagasabb épületei között is számon tartják.
Az adótoron 1981 óta sugároz adást, bár az alapkövét 1974-ben tették le.


A szovjet diktatúra is foltot ejtett a TV torony történetében. 1991. decemberében szovjet tankok vették körül a tornyot, megakadályozva a litván szovjet-ellenes adások sugárzását. Litvánok ezrei fegyvertelenül akarták megakadályozni az incidenst, de sajnos az esemény civil áldozatot követelt. Ennek emlékére december 13-a Litvániában a "Szabadságvédők napja". A torony lábánál erre emlékeztető szobor és kereszt is áll. Az orosz katonák a város más terülrtét is megszállták (Rádió, Parlament)


A történelemből térjünk vissza a jelenbe, néhány kép a kilátásról.
A 165 méter magasan lévő  „Paukščių takas“ (fordítás: madárles) kávézóba gyorslifttel juthatunk fel. (hétvégén 9 Euró/fő)

A retró hangulatu kávézó kb. 45 perc alatt fordul meg a tengelye körül, így jó időben egy kávé elfogyasztása alatt is körbenézhetüjük a várost.





Kilátás a toronyból






A tájékozódást az ablakon lévő feliratok segítik, így aki már tudja mit kell keresni, az könnyen megtalálja a nevezetes épületeket, parkokat, de a város széli erőművet is.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Vilnius XII. Vilnius folyói és hídjai

Bevásárlás Vilniusban

Nézd meg Vilniust személyesen is!